moeders onder elkaar

Week by week

Trimester 1: Week 1 tot en met week 12

In deze weken groeit jouw kleine babytje uit van een bevruchte eicel naar een foetus van ongeveer 7 cm. Alle belangrijke organen worden gevormd en alle lichaamssystemen komen op hun plek te zitten. Rond de 10de week beginnen ook de organen te werken en zelfs het geslachtsorgaan is dan al aanwezig. Er gebeurt in een (relatief) korte periode zoveel in jouw lichaam. Het is dan ook logisch dat het hierop reageert. 

Week 1

Week 1 begint op de eerste dag van je laatste menstruatie cyclus. 

Vanaf week 1 tot met week 10, eigenlijk al 4 weken voordat je zwanger bent, is het verstandig om foliumzuur te slikken. De apotheek weet precies wat de juiste dosis is. Bij eenling is dit namelijk anders dan bij een tweeling. Foliumzuur beperkt het risico op bijvoorbeeld een open ruggetje en gespleten lip (ook wel de neurale buisdefecten).

Zodra je weet dat je zwanger bent kies je een verloskundige praktijk uit en maak je een afspraak. Deze afspraak vindt meestal plaats tussen de 6 en 8 weken. Dit verschilt namelijk per verloskundige. In dit artikel bespreken hoe je een verloskundige praktijk kiest die bij jou past en de verschillende verloskundige bezoekjes.

Ik heb vanaf dat ik wist dat ik zwanger was een dagboek bijgehouden (Mijn 9 maanden dagboek). Niet alleen voor mezelf leek mij dit leuk (zodat ik het met mogelijk andere zwangerschappen in de toekomst kan vergelijken) maar ook voor mijn dochter later. Ik had het erg leuk gevonden als ik tijdens mijn zwangerschap dat soort ervaringen van mijn moeder kon lezen tijdens haar zwangerschap van mij. Bovendien ben je tijdens je zwangerschap (lees hier ik) zo vergeetachtig dat als je elke paar week bij de verloskundige zit om te bespreken hoe het met je gaat, alweer bent vergeten hoe het ook alweer de afgelopen weken met je ging.

Week 4

Veel vrouwen denken: ik ben zwanger dus ik mag nu voor twee eten. Dit is helaas niet waar. Zorg daarom dat je tijdens je zwangerschap goed op je voeding let. Bovendien is het belangrijk dat je op let wat je eet, niet alles is namelijk goed voor je. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde vis- en kaassoorten of een zachtgekookt ei. Voor voeding tips kijk een dit artikel. Als je misselijk bent is gezond en gevarieerd lastig, zorg er daarom voor dat je je vitaminepillen slikt. Bovendien is het verstandig om elke dag 10 mg vitamine D te nemen. (waarom?)

Wil je graag een aantal recepten van lekker snacks, maar die niet heel vet zijn? Neem hier dan een kijkje.

Week 11

Als je bijna twaalf weken zwanger bent, kun je je werkgever inlichten over je zwangerschap. Hij/zij moet namelijk jouw werk aanpassen als dit nodig en is verplicht je te informeren over de mogelijke risico’s. Lees hier meer over werken en zwangerschap. Wat zijn jouw rechten en plichten en waar moet jouw werkgever zich aan houden? 

Vergeet niet om wat vaker een bezoekje te brengen bij je tandarts!

Tandvleesontsteking komt namelijk vaker voor in de zwangerschap. Iets waar ik nu pas achter kom en mijn dochter is bijna twee! Vaak merken vrouwen niks van de ontsteking, maar deze kan wel schadelijk zijn en verhoogd het risico op vroeggeboorte. 

Bij een van mijn bezoekjes bij de verloskundige werd mij een leuke oefening uitlegt (uitzoeken welke week, bezoekje bij ..). Leg elke dag meerdere keren je hand op je buik voor een aantal minuten. Na een aantal keren merk je dat er een bolletje onder je hand ontstaat en jouw baby dus naar je hand zwemt. Eigenlijk het eerste echte contact met je kindje.

Geen berichten beschikbaar!