moeders onder elkaar

Week by week

Trimester 2: Week 13 tot en met week 27

In dit trimester groeit je baby zo’n 30 centimeter. Aan begin is het nog maar 6 centimeter en 32 gram en aan het eind van het trimester alweer 36 cm en 940 gram (ongeveer de grootte van een bloemkool). Zijn of haar gewicht verdubbelt dus zo’n 29(!). Aan het eind van dit kwartaal ziet jouw baby er van de buitenkant af uit, maar aan de binnenkant zal hij/zal nog behoorlijk moeten groeien. Dit vindt dan ook plaats in het derde trimester. Na 12 weken neemt de kans op een miskraam aanzienlijk af, ook niet onbelangrijk om te weten. 

Toen ik zo’n dertien weken zwanger was kon ik eindelijk rustig ademen. Wat in het derde trimester ofcourse alweer afgelopen was doordat je steeds buiten adem bent. Maar afgezien van dat, gaf het me wel een soort geruststelling dat ik de 12 weken voorbij was. Ik heb in de tijd dat we er achterkwamen dat ik zwanger was en ons voor de 13 weken bevonden, misschien wel vier zwangerschapstesten gedaan. Puur om te bekijken of ik nog wel zwanger wel. Ik was een van de gelukkige die niet misselijk werd tijdens de zwangerschap, dus ik deed om de paar weken weer een test of ik nog wel zwanger was.

De groei en ontwikkeling gaan in dit trimester ook super snel. De spieren worden getraind, de ademhaling wordt geoefend en hij/zij leert allemaal vaardigheden die ze later nodig hebben. De ontwikkeling gaat zelfs zo ver dat je kindje jouw stem kan horen en uiteindelijk zelfs herkennen. Ook kan je baby licht opmerken, dat door jouw buik heen schijnt. Ook kan hij/zij de hik hebben, gapen en (zelfs) duimen. In het derde trimester (en misschien ook wel aan het eind van het tweede) kun je het voelen als je kindje de hik heeft.

Tip: Speel bepaalde muziek of liedjes vaak, dan zal je kindje dit herkennen als hij uit je buik is. Dit kan in de eerste weken en maanden rustgevend werken.

Week 13: De pretecho. In week 13 kan er een pretecho gemaakt worden. Dit wordt niet vergoed door de zorgverzekering en zijn dus voor eigen kosten. Maar naar mijn mening is het het echt waard! Mocht je niet het geslacht willen weten, dan natuurlijk niet..

Mijn vriend hoopte op een jongetje. Alle clichés golden voor hem bij het krijgen van een meisje. Ik hoopte ook op een jongetje, maar na week 7 wist ik dat het een meisje zou worden. Waarom? Don’t ask me. Mijn schoonmoeder was mee en mijn beste vriendin. Voordat we er naartoe gingen was ik super zenuwachtig. De echo zelf vond ik ook zenuwslopend (in positieve zin natuurlijk). Tijdens de echo wachtten we tot de de echoscopiste het kon zien. En daar kwam het: ‘het is een meisje!’ 

Week 14: Combinatie- of NIPT-test. Rond de 14 weken is het mogelijk om een combinatie- of NIPT-test uit te laten voeren. De manier waarop de twee testen gedaan worden is verschillend, maar wat getest wordt is wel redelijk hetzelfde. Door deze tests kun je er achter komen of je kindje downsyndroom heeft. Daarnaast kun je er voor kiezen om ook de uitslag van (mogelijke negatieve) nevenbevindingen te krijgen. 

Tijdens de NIPT- en combinatietest wordt er bloed afgenomen. In dit bloed kunnen ze al het geslacht van jouw kindje zien. Dit echter niet het doel van het onderzoek en ze laten het dus ook niet weten.

Week 15: In deze week heb je officieel een baby! In de weken hiervoor was de formele term een embryo en vanaf week 15 verandert dit in foetus. Foetus betekent in het Latijns kind. 

Week 17: Mochten jij en je partner niet getrouwd zijn, dan wordt je partner pas officieel de vader als hij het kind erkent. Bovendien kun je gezamenlijk gezag aanvragen. Dit kan gewoon online geregeld worden.

Week 20: De 20 weken echo. De 20 weken echo is een medisch onderzoek waarbij het lichaampje van je baby wordt bekeken en onderzocht op afwijkingen. Deze echo geeft geen 100% zekerheid en niet alle afwijkingen kunnen gezien worden. Bij vrouwen met overgewicht is er een grotere kans dat de echoscopist het lichaam van het kind minder goed kan beoordelen en dus afwijkingen over het hoofd kan zien. Tijdens de 20 weken echo kun je (als je dit wilt) te horen krijgen wat het geslacht is van je baby. Bovendien wordt deze echo door de meeste zorgverzekeraars vergoed. 

Week 24: 6 weken voordat je bevalt moet je het kraampakket in huis hebben. Als je thuis wil bevallen is het noodzakelijk om het kraampakket op tijd in huis te hebben. Ook als je in het ziekenhuis bevalt is het een handig pakket om te hebben. Benieuwd wat er allemaal in een kraampakket zit? Lees dat dit artikel. Naast het kraampakket zijn er nog meer (gratis) pakketten die je kunt bestellen bij o.a. de Etos. Hier een overzicht van alle pakketten die kunt ontvangen of ophalen

Nu we het er toch over hebben, heb je er al over nagedacht waar je wilt bevallen? Gelukkig heb je nog even de tijd want rond week 30 schrijf je je bevallingsplan en ga je deze bespreken met de verloskundige. Twijfel je of je in het ziekenhuis of thuis wil bevallen? Wij hebben de voors en tegens voor je op een rijtje gezet.

Geen berichten beschikbaar!