moeders onder elkaar

Week by week

Trimester 3: Week 28 tot en met week 37-42

In het begin van dit trimster is je baby nog 36 cm en 940 gram. Aan het eind is het gewicht vier keer zo zwaar, namelijk 3400 gram en is je kindje bijna 51 cm. De toename van het gewicht komt voornamelijk door de baby-vetjes. Die heerlijke bolle (knijpbare) toet en die lekkere fatsige armpjes. En nee het is niet voor de schattige look, maar zodat je kindje het ook warm heeft buiten de baarmoeder. In de laatste weken van je zwangerschap zul je bijna elke week een bezoekje brengen aan de verloskundige, ze wordt nog net niet je beste vriendin. Het leuke aan die bezoekjes is dat je elke keer je kindje weer te horen krijgt.

Je buik gaat van handelbaar naar mega. Misschien ben je dit trimester het wel helemaal zat. Het vorige trimester kon je nog makkelijk je schoenen aantrekken en je veters strikken, hoe verder het derde trimester verloopt lukt dit ook niet meer. Hoe je eerst nog makkelijk de wasmand naar boven kon tillen, ook dit gaat ‘m niet meer worden. In het derde trimester kun je je van je creatieve kant laten zien. De babykamer, de kleertjes en de geboortekaarten komen er namelijk aan. 

Week 27:

In de laatste drie maanden van je zwangerschap ontwikkelen de hersenen van je kindje zich razendsnel. Er worden allerlei verbindingen gemaakt die zorgen voor een goede verwerking. Om deze ontwikkeling te stimuleren is het belangrijk dat jij omega 3-vetzuren binnen krijgt. Probeer daarom minimaal 1x per week vette vis of dagelijks een handje walnoten te eten.

Week 28:

Misschien is de paniek ook wel ingeslagen; over een paar weken zijn jullie niet meer met z’n tweeën, jullie zijn voor altijd met z’n drietjes. Mooie excuus om nog even een leuk tripje met z’n tweeën te plannen. Denk niet aan bergbeklimmen, lange wandelingen of roller skaten. Die energie heb je simpelweg niet. Ga voor een lekkere zwangerschapsmassage of een relaxt weekend weg.

Week 29:

Heb je al besloten of je geboortekaartjes wil rondsturen zodra jouw smurf geboren is?

Week 30:

Je bevallingsplan. Rond deze week staat je bevallingsplan centraal. Waarschijnlijk heb je van de verloskundige al de opdracht gekregen om je plan op te schrijven.

Ik had geen idee wat er allemaal mogelijk was en wat er in moest komen te staan. Het enige wat ik wel wist is dat ik in het ziekenhuis wilde bevallen en mijn vriend en beste vriendin erbij aanwezig moesten zijn. Tips nodig voor het schrijven van je bevallingsplan? Klik dan hier.

Week 32:

Misschien ben je al op zwangerschapsverlof en je hebt dus alle tijd voor die series, bevalling vlogs, tijdschriften en boeken waar je niet aan toe bent gekomen. Bovendien heb je nu ook de tijd om lekker veel te koken en je vriezer vol te stouwen voor na de bevalling. Grote kans dat je in de eerste weken dat je kindje er is, geen zin hebt om te koken. Dan zijn die ingevroren maaltijd wel heel handig. 

Week 33:

Wil je borst- of flesvoeding gaan geven?

Week 34:

Rond 34 week ligt je kleine in hoofdligging: dus met zijn/haar hoofdje naar beneden. Helemaal klaar om zich voor te bereiden op de indaling en de geboorte. Ready to meet mom & dad. Daarnaast is het tijd om te bedenk (samen met je partner) hoe jullie willen omgaan met kraambezoek. Wil je meteen de volgende dag al mensen over de vloer hebben? Wil je dat andere mensen je kindje vasthouden of mogen ze alleen kijken?

Wij hebben een kleine kring, dus veel mensen kwamen niet op bezoek, maar ik vond het alsnog te veel. Voor de volgende zwangerschap heb ik mij voorgenomen om de eerste twee weken (bijna) niemand over de vloer te laten komen. Je bent namelijk kapot, je slaapt amper en alles is nieuw. Je (lees ik) hebt geen behoefte om leuk te doen.

Week 35

Heb je al een autostoel in je auto geïnstalleerd? Dan wordt dat tijd! Staat je bed al omhoog? Je kunt bedklossen halen, zodat je bed alvast de juiste hoogte heeft voor het geval je toch thuis moet bevallen. Heb je al matrasbeschermers op je matras gelegd? De meeste bevallingen beginnen in de nacht en je zit er niet op te wachten om je bed nog te moeten verschonen tijdens of na je bevalling. 

Week 36:

‘Misschien is het verstandig om je ziekenhuistas eens klaar te gaan zetten?’ 

Ik was 36 week en een aantal dagen zwanger en vond mijn slijmprop in de wc. Ik belde mijn schoonmoeder op – (natuurlijk heb ik eerst de verloskundige gebeld) – om te vragen wat dit inhield en of zij dit ook had gehad. Toen zei ze me, misschien is het verstandig om je ziekenhuistas maar klaar te gaan zetten. De meeste vrouwen hebben dit vast al in week 30 klaar staan, maar nee hoor ik niet. Ik ben toen hard aan het googelen geslagen en heb opgezocht wat er in mijn ziekenhuistas moet. Van de verloskundige had ik ook een lijstje gekregen en samen met mijn google bevindingen heb ik mijn tas (eindelijk) samengesteld. Wil je weten wat handig is om in je ziekenhuistas te stoppen? Bekijk dan dit artikel.

Ook is het slim om alle babykleding die je bij je kindje de eerste weken aan wilt trekken, alvast te gaan wassen met parfumvrij wasmiddel. Gebruik geen wasverzachter! Mocht je thuis willen bevallen, dan is het handig dat je 10 gestreken hydrofiele luiers in een la hebt liggen. Alles wat je voor je baby wilt gaan gebruiken of wilt aan doen, moet gewassen zijn om de chemische stoffen (die in de nieuwe spullen zitten) eruit te wassen. Zelfs de knuffels moet je wassen!

Week 37:

Het aftellen is nu echt begonnen! Het kan elk moment gebeuren. Vanaf week 37 is jouw kindje volgroeid en ready om geboren te worden. Als je geen complicaties hebt, mag je vanaf dan thuis bevallen. Slechts 5% van de vrouwen bevallen op de uitgerekende datum. Veel vrouwen dragen hun kind langer, dan korter. 

Geen berichten beschikbaar!