moeders onder elkaar

Voeding

Omdat je nu zwanger bent, betekent het niet dat je ook letterlijk voor twee moet eten. Je moet wel twee keer zo gezond eten en twee keer zo goed op letten, maar zeker niet twee keer zo’n grote hoeveelheid naar binnen schuiven. Ook al zegt je lichaam op sommige dagen van wel, maar dit kan zeker niet elke dag. Afgezien van het feit dat je een hele hoop dingen niet meer zelf kunt/mag doen, mag je ook een lading niet meer eten. Wat een lifestyle die zwangerschap.

Dit was dan ook wat ik het moeilijkst vond aan zwanger zijn. Op alles letten wat ik eet. In het begin zat ik voor elke maaltijd te googelen of ik het wel mocht eten. Na een tijdje wist ik het wel en de meeste dingen die ik niet mocht eten, at ik al niet.

Ik heb mij echter niet gehouden aan dat niet voor twee personen eten.

Vlees

Rauw vlees is not done! Mocht je het toch willen eten, moet je het door en door verhitten zodat je de (eventuele) ziekmakers zoals Toxoplasma gondii dood. Dus zeg maar doei tegen: tartaar, carpaccio, half doorbakken biefstuk. Maar ook rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren en leverproducten. Filet american, metworst, chorizo, rosbief, verschillende soorten ham, salami en cervelaat. 

Tegenwoordig heb je zoveel vleesvervangers, die je wel gewoon mag eten tijdens de zwangerschap. De vega versie van filet american is hier een voorbeeld van.

Vis

Normaal gesproken is vis erg gezond, vanwege de omega-3 visolie. Maar sommige vissoorten kunnen zware metalen bevatten en dit is niet goed voor jou en je kindje. Bovendien kunnen rauwe of gerookte kant-en-klare vis uit de koeling het Listeria-bacterie wat schadelijk is voor jouw kindje.

Dus pas op met: gerookte kant-en-klare vis uit de koeling. Hierbij gaat het zowel om de vacuümverpakte als andere soort verpakte (bijv) gerookte zalm of makreel. Sushi met rauwe vis(!) Bij sushi zijn er een aantal uitzonderingen. Je hebt natuurlijk vegan sushi en bij een aantal restaurant mag je het wel eten, maar dan moet de vis erg vers zijn. Mocht je dit toch willen eten is het raadzaam om dit wel bij het restaurant te melden. Rauwe schaal- en schelpdieren, roofvissen (tonijn uit blik mag wel!), wilde paling (kweekpaling mag wel) en wolhandkrab. Na alles wat je niet mag, vette vis mag je wel 2 keer per week(!). Denk aan makreel (en dan niet de koningsmakreel), zalm, haring, paling, forel. Het is wel belangrijk dat je de vis goed verhit (dus ook de haring met uitjes).

Zuivel en eieren

In zuivel kan hetzelfde bacterie zitten als in vis: het Listeria-bacterie. Blijf daarom uit de buurt van kaas dat gemaakt is van rauwe melk en producten gemaakt van rauwe eieren. Als je de producten goed verhit mag je het wel weer eten! 

Dranken

Drink je graag 3 á 4 koppen koffie per dag? Nou dat is ook voorbij. Dranken met cafeïne zijn niet goed voor je kindje en mogelijk zelfs schadelijk. Bij het drinken van veel cafeïne heb je meer kans op een miskraam en een baby met ondergewicht. Zeg maar dag tegen veel koffie en thee drinken, energiedrankjes, cola en je chocolade vreetkick. 

Drie koppen zwarte of groene thee zijn gezond. Van venkel-, anijs- en zoethout mag je maximaal 1 à 2 glazen per dag en je mag maar maximaal één kopje koffie.

Tip: Houd het theezakje een paar seconde in kokend water en gooi dit weer weg. Veel theïne is dan verdwenen, waardoor je weer meer koppen thee op een dag kunt drinken.

Wat ik deed was uit één theezakje 3 koppen thee halen, hierdoor drink je minder theïne en kun je dus meer koppen thee drinken. Denk ik dan…

Aanbevolen hoeveelheid per dag:

250 gram groente

  • 2 porties fruit
  • 4-7 bruine of volkoren boterhammen
  • 4-5 opscheplepels (volkoren) graanproducten of aardappels
  • 100-125 gram vis, vlees(vervangers), peulvruchten of ei
  • 25 gram ongezouten noten
  • 300-450 gram zuivel
  • 40 gram kaas
  • 40 gram smeer -en bereidingsvetten
  • 1,5-2 liter vocht

Na het lezen denk ik, hoe krijg ik dit in piepsnaam elke dag binnen? Zelfs op m’n beste dagen krijg ik dit niet naar binnen gewerkt. 4 tot 7(!!) boterhammen en als je alle zuivelproducten bij elkaar op telt 340 tot 490 gram, bijna een halve kilo per dag(!). Bovendien ben ik allergisch voor zuivel, dus hoe ga ik dit voor elkaar krijgen?! En ook nog elke dag 2 stukken fruit en 100-125 gram vis of vleesvervangers of ei. Moet ik nu mijn ei gaan wegen of het wel 100 tot 125 gram is?! Ik heb me hier dus duidelijk niet mee bezig gehouden tijdens de zwangerschap. Waar ik wel op lette zijn de verschillende soorten voedsel wat je niet meer mag eten tijdens de zwangerschap.

Geen berichten beschikbaar!