moeders onder elkaar

1e trimester

De eerste symptomen van je zwangerschap

Voor elke vrouw is dit verschillend en elke week kan het ook weer veranderen. Bovendien kan het bij elke zwangerschap anders zijn. Voor veel vrouwen is (ochtend) misselijkheid een kenmerkend symptoom voor een zwangerschap. In films zie je het altijd gebeuren. Een dame rent naar de dichtstbijzijnde wc of prullenbak, geeft over en de hint is binnengekomen: ze is zwanger. Een stralende huid of juist een vette huid, is ook iets wat je vaak hoort. De zogenoemde ‘zwangerschap glow’. 

Ik wist bijvoorbeeld dat ik zwanger was omdat ik elke keer als ik ging niezen een steek in mijn eierstokken kreeg. Na veel gegoogled te hebben kwam ik op een blog uit (van 2006) en daar stond het. Allemaal verhalen van vrouwen die ook zwanger waren en hetzelfde ervaarde. 

Gewichtstoename of juist afgevallen? Wat algemeen bekend is tijdens een zwangerschap is dat je gaat aankomen, maar hoeveel? Dat weet niemand en dat kan bij elke zwangerschap weer verschillen. Door je BMI uit te rekenen kun je bekijken hoeveel (het advies is) om aan te komen. Is je BMI laag, dan zou je meer kunnen aankomen dan als BMI gemiddeld is. Heb je overgewicht? Dan is het verstandig om er goed op te letten en niet te veel aan te komen. De (advies)richtlijnen per BMI en hoeveel je dan gemiddeld mag aankomen in de gehele zwangerschap staan hieronder: 

  • BMI onder 18,5: tussen 11,5 en 18 kg. 
  • BMI tussen de 18,5 en 25: 11,5 tot 16 kg.
  • BMI tussen de 25 en 30: 7 tot 11,5 kg.
  • BMI hoger dan 30: 5 tot 9 kg.

In het eerste trimester kom je waarschijnlijk weinig of niets aan en misschien val je zelfs af! Je baby is nog zo klein en zijn groeiomgeving is nog niet gemaakt. Mogelijk heb je sinds de eerste paar weken al last van misselijkheid en ben je daardoor afgevallen. In het eerste trimester zijn er verschillende kwaaltjes die je kunt ervaren, hieronder staan de stuk voor stuk beschreven. Staat er één niet tussen waar jij last van hebt of hebt gehad? Laat dan je reactie achter!

Geen berichten beschikbaar!