Één keer in twee weken koken mijn vader en ik samen en dan proberen we de recepten uit van mijn opa. Deze recepten heeft mijn opa overgeschreven uit de boeken van de bibliotheek waar hij vroeger werkte in Indonesië. Natuurlijk heeft hij er zijn eigen twist aan gegeven, net zoals mijn vader en ik doen. Eigenlijk volgen wij nooit het recept precies. Altijd eigenwijs.

” Vreemd genoeg heb ik hiervoor nog nooit echt Sajoer lodéh gemaakt. Wel wat vage uitprobeerseltjes, maar nooit echt het recept gevolgd. ”

Benodigdheden sajoer bumbu:

  • Trassi (!!!) een halve theelepel
  • 1 grote ui
  • 5 knoflook
  • 2 lombok zonder pit
  • peteh bonen (naar smaak, wij doen een klein handje)
  • 1/3 blok gula djawa
  • Schijf laos (of poeder)
  • Gember 5 cm blok
  • Gedroogde garnaal
  • Zout
  • 3 djeroek poeroet
  • 2 laurier
  • sereh

Alles samen in een pan en even bakken, samen met één rode paprika. Vraag me niet waarom een rode. Eigenlijk gebruiken wij altijd alleen rode paprika’s als we samen koken. Volgens mijn vader smaken die het beste. Thuis gebruik ik de andere kleuren ook wel voor andere gerechten, alleen voor de Indische keuken alleen rood.

Inhoud

  • Reboeng
  • Babymais
  • Sperziebonen (even blancheren met zout)
  • Spitskool
  • Taugé
  • Tempeh