moeders onder elkaar

Kwaaltjes

De ‘kwaaltjes’ van het derde trimester

Wordt het steeds lastiger om een lekkere slaappositie aan te nemen? Weet je wat dan handig is? Een voedingskussen!

Deze gebruikte ik niet, daar had ik mijn vriend voor. Hij werd wel midden in de nacht wakker van het gerommel en gedraai in me buik. M’n dochter hield de grootste feesten, waar hij duidelijk wél voor uitgenodigd was en ik niet. Ik sliep heerlijk door. 

In deze periode voel je je kindje het beste. De uitgelezen kans dus om hier extra gebruik van te maken. Leg je hand op je buik en kijk je kindje jouw hand opzoekt. Verplaats je hand vervolgens en kijk of hij/zij hier ook op reageert. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je merkt dat je baby hier ook echt op reageert.

Er staan misschien minder kwaaltjes hieronder beschreven, waardoor het lijkt alsof je gespaard wordt dit trimester. Maar helaas! Zenuwinzinkingen over het feit dat je nooit meer met z’n tweeën bent, over een tijdje een klein monstertje hebt om voor te zorgen en je eigenlijk nog geen idee hebt hoe je het moet doen, je er nog steeds niet uit bent of je borstvoeding of flesvoeding gaat geven, en most of all de bevalling(!!) Mentale kwaaltjes dus.. Nou hieronder de lichamelijke:

Zwangerschapsdementie.

Ik kon diep in gesprek met je zijn en na 10 minuten aan je vragen: ‘Waar hadden we het ook alweer over?’ Je hoefde mij dus niet meer te vragen of ik voor je kon onthouden dat je volgende week dinsdag om 10.00 uur naar de tandarts moet, want ik was het na een paar seconde alweer vergeten.

Gezwollen (ja zeg het maar) poten. Je voeten zijn onderhand zo dik geworden, door al het vastgehouden vocht (ook wel oedeem), dat het net poten zijn. Je waggelt rond, je mooiste schoenen pas je niet meer en om de paar meter ga je liever even met je voeten omhoog zitten zodat de zwelling (iets) afneemt. Doe daarom je comfortabele sneaker aan of koop een leuk paar en leg je voeten omhoog na een wandeling of doe ze in een lekker koud voetenbadje. Dit helpt allemaal om de bloedsomloop te stimuleren je de zwelling tegen te gaan.

Bekkeninstabiliteit. Je lichaam maakt zich klaar voor de bevalling. De pijn in je bekken die je in het tweede trimester ervaarde, wordt dit trimester mogelijk alleen maar erger. De kilo’s wegen er in en je buik wordt steeds zwaarder.  Je baarmoeder heeft meer ruimte nodig en hier maakt je lichaam plaats voor. Enig nadeel is wel dat je bekken en de verbinding tussen je bekkendelen hierdoor soepeler worden en ook je kraakbeen weker wordt. Bovendien is dit (voor je lichaam) een voorbereiding op de bevalling. Soms worden de gewrichten bij je bekken te bewegelijk en dit kan zorgen voor bekkenklachten. Door deze veranderingen, wordt je houding iets anders.  

Plassen, plassen, plassen… En urineverlies. Hier heb je waarschijnlijk je hele zwangerschap al wel last van gehad, maar in het derde trimester wordt dit naar een next level gebracht. Vooral als je kindje is ingedaald kan dit behoorlijk wat druk op je blaas geven. Als je lacht, niest, sport of iets tilt … Doe dit dus ook niet meer in het laatste trimester. (Eigenlijk moet je helemaal niks meer doen in dit trimester.) Verwar urineverlies niet met je vliezen breken! Ik dacht dat ik in mijn broek had geplast, maar mijn vliezen waren gebroken.

Geen berichten beschikbaar!