moeders onder elkaar

Kwaaltjes

De ‘kwaaltjes’ van het tweede trimester

Er zijn misschien een aantal kwalen van het eerste trimester verdwenen, maar er is (helaas!) weer ruimte gekomen voor nieuwe. Laten we eerst maar de positieve symptomen bekijken en daarna door de wat minder prettige kwaaltjes.

Zwangerschapsgloed (of -acné). In dit geval kan het twee kanten op gaan: zwangerschapsgloed of zwangerschapsacne. Door de lading hormonen in je lichaam worden je talgklieren gestimuleerd om meer talg te produceren. Voor de ene gelukkige leidt dit tot een prachtige gloed en voor de minder gelukkige een (kut) huid. En de prachtige gloed is enigszins overdreven, het glanst gewoon iets meer dan normaal. Bovendien zorgt de verbeterde bloedtoevoer voor een (gratis) blosje op je wangen.  Wat mogelijk bij kan dragen aan die ‘zwangerschapsglow’. Voor de ongelukkige onder ons, die oneven huid wordt weer normaal zodra de kleine er is. 

Als iemand tegen mij zei dat ik een zwangerschapsglow had, dan was het gewoon pure zweet op mijn voorhoofd wat zo glimde. Ik weet nog dat mijn schoonmoeder tegen mij zei op een feestje: ‘Jij hebt nu echt die zwangerschapsgloed.’ Heel leuk dat dat tegen je gezegd wordt hoor, maar de verwarming stond 19-20, de woonkamer was vol met mensen en het licht was lichtelijk gedimd. Dus die glow was gewoon uitgebroken zweet, met een knalrode kop en geen zwangerschapsglow. Maar dat viel natuurlijk niet op door dat gedimde licht.

Bandenpijn en pijn in je onderrug. Je baarmoeder heeft meer ruimte nodig en hier maakt je lichaam plaats voor. Enig nadeel is wel dat je bekken en de verbinding tussen je bekkendelen hierdoor soepeler worden en ook je kraakbeen weker wordt. Bovendien is dit (voor je lichaam) een voorbereiding op de bevalling. Soms worden de gewrichten bij je bekken te bewegelijk en dit kan zorgen voor bekkenklachten. Door deze veranderingen, wordt je houding iets anders. Wel eens steken aan de zijkant van je buik en/of richting je liezen gehad? Dit is dan waarschijnlijk bandenpijn. Terwijl jouw buik groeit, groeien jouw banden mee. Misschien vraag je je af; banden? Je baarmoeder wordt op de juiste plaats gehouden door banden in je buikholte. Doordat die banden meegroeien met je baarmoeder, kun je bandenpijn ervaren. Of bij plotselinge bewegingen of overbelasting kun je deze pijn ook ervaren. 

Zwangerschapsstreep en -striemen

Ik had geen striemen op me buik. Ik weet niet of het geholpen heeft, maar ik ben vanaf de eerste dag dat ik wist dat ik zwanger was gaan smeren. Ik maakte gebruik van Weleda olie en Bepalthen (beide speciaal voor zwangere). Elke ochtend na het douchen en elke avond voor het slapen gaan smeerde ik mijn buik in. Mijn benen en dijen ben ik vergeten. Daar zaten dan ook alle striemen, ik leek wel een zebra.. In het begin vond ik het vreselijk (ja heel oppervlakkig). Ik kon in de spiegel kijken en denken dit gaat nooit meer weg. Na een paar maand veranderde dat gevoel en kon ik er alleen maar met trots naar kijken. 

Brandend maagzuur. In het vorige trimester was je misselijk en gaf je over, dit ruil je in dit trimester in voor brandend maagzuur. Toch een kleine vooruitgang. Waar komt dat brandend maagzuur vandaan? Doordat je baarmoeder groter is geworden, is er minder ruimte voor je maag. Hierdoor kan de zure inhoud van je maag (héérlijk detail) in je slokdarm terecht komen en dit geeft het brandende gevoel.

Zwangerschapsmasker. Last van pigmentvlekjes in je gezicht in de vorm van een masker? Grote kans dat je een zwangerschapsmasker hebt. Het goede nieuws is dat het na je zwangerschap weer verdwijnt. Wees dus voorzichtig in de zon en smeer je goed in, des te minder kans je hebt op een zwangerschapsmasker. 

Geen berichten beschikbaar!