moeders onder elkaar

Kwaaltjes

De ‘kwaaltjes’ van het eerste trimester

Afkeer tegen voedsel en geur en misselijkheid! Misselijkheid, misschien wel één van de meest bekende kwaal tijdens de zwangerschap. De oorzaak hiervan valt niet wetenschappelijk te verklaren, waarschijnlijk komt dit door het toegenomen hoeveelheid zwangerschapshormoon (hCG). Door de hormonen wordt ook je reuk beter. Je kunt hierdoor 

Niet elke zwangere vrouw hoeft misselijk te zijn of over te geven tijdens de zwangerschap. Ik had er namelijk helemaal geen last van. Alhoewel de eerste week had ik mezelf aangepraat dat ik misselijk was. Ik was namelijk zwanger dus dan hoort die misselijkheid er ook bij. Na die eerste week en de gedachte dat ik zwanger was was bezorgen, heb ik mezelf serieus aangekeken in de spiegel en geen last meer van gehad misselijkheid. 

Een afkeer tegen bepaalde geuren heb ik wel gehad, zoals een gebakken ei en de macaroni (met ketchup) die me vriend zo lekker vindt. Ik heb wel eens nachten gehad dat ik wakker schrok en recht op in mijn bed zat, omdat mijn vriend een ei aan het bakken was. Een spiegelei! Zo goed was mijn reukvermogen. Dit werd dus na een aantal weken verboden. De macaroni met ketchup kon ik wel voor m’n vriend maken, maar zodra hij het opwarmde in de magnetron.. Ik kon geen stap in de woonkamer zetten zonder dat ik het gevoel had dat ik over m’n nek ging.

Intense moeheid.  Je lichaam is zo druk bezig met het maken van jouw kleine baby’tje dat het niet zo gek is dat jij op elk moment van de dag wel een dutje kunt doen. De placenta wordt gemaakt, de hormonen gieren door je lichaam en je moet steeds meer gewicht meezeulen.

Dit was één van de dingen waar ik wel echt last van had. Tussen de middag deed ik standaard een middagdutje. Als ik zwangere vrouwen op tv zie (in hun eerste trimester) en ze gaan op vakantie, of hebben een hele dagbesteding of zijn aan het werk 40 uur per week. Ik snap niet hoe ze het doen.

Borsten. Door de toenemende hoeveelheid hormonen is de doorbloeding in je lichaam en dus ook je borsten beter. Ze worden hierdoor gevoeliger. Ook zorgt het zwangerschapshormoon ervoor dat je tepelhoven veranderen. De kleur veranderd (het pigment neemt toe) en ze worden steviger.

Plassen, plassen, plassen.. Dit is de hele zwangerschap een ding. Het is verstandig om altijd naar de wc te gaan voordat je de deur uitgaat. Ook altijd handig om even te gaan als je bij visite weggaat en een tijdje in de auto zit naar huis. Maar hoe komt het eigenlijk dat je meer moet plassen in het eerste trimester? In het laatste trimester lijkt het mij wel voor de hand liggend omdat er een kind op je blaas drukt, maar in het eerste trimester is het nog zo klein. Nou.. Er wordt meer bloed door je nieren gepompt, waardoor je het toilet je beste vriend wordt.

Opgeblazen gevoel met scheetjes. Door de extra hoeveelheid vocht die je lichaam vasthoudt, kun je een opgeblazen gevoel krijgen. Bovendien werken je darmen trager, waardoor de speisvertering ook slomer gaat komen er een aantal (zeg eerder een lading) gassen vrij komen. 

Vreetbuien en stemmingswisselingen. De vreetbuien zijn nooit wetenschappelijk bewezen, de stemmingswisselingen echter wel. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de stijging van oestrogeen en progesteron. Ook de spanning en emoties die gepaard gaan met een zwangerschap kunnen meespelen.

Als je mij wat langer kent weet je dat ik elke dag meerdere vreetbuien heb. Tijdens de zwangerschap had ik hier vreemd genoeg geen last van. Heel anders dan ik had verwacht. Ook de stemmingswisselingen waren bij mij niet te bekennen. Als je mijn vriend vraagt zal hij je hetzelfde vertellen. Ik ben nog nooit zo zen geweest als tijdens mijn zwangerschap. Ik heb dit zelf op deze manier verklaard: ik heb zelf veel oestrogeen en door de zwangerschap werd mijn progesteron geleveld. 

Geen berichten beschikbaar!