moeders onder elkaar

3e trimester

De eerste symptomen dat het derde trimester is begonnen.

Ondertussen ben je net een waggelende eend, heb je eigenlijk steunkousen nodig voor al dat gewicht dat je meezeult, je buik is zo groot dat het bijna een handicap is en scheren wordt ook een probleem (geef je vriend maar de scissors). Nu weet je dat het derde trimester echt begonnen is! En ja de laatste lootjes wegen echt het zwaarst. Je bent om de haverklap buiten adem; of je nou een trap op loopt, een rondje in de winkel wandelt (lees waggelt) of een kast probeert in elkaar te zetten. Het is weer zo ver, je loopt te puffen en te hijgen en te kreunen en te steunen.

Gewichtstoename. In dit trimester kom je gemiddeld maar om 4 kilo aan, ook al voelt het misschien alsof je er onderhand al 40 meezeult. Je figuur van voor de zwangerschap is nergens te bekennen meer en er is een grote berg voor in de plaats gekomen. Maar dat is ook wel logisch want je kindje wordt steeds groter en zwaarder. Hij/zij ontwikkelt genoeg vetjes om buiten de baarmoeder lekker warm te kunnen blijven.

Buiten adem! Je hebt soms het gevoel alsof je kind zo op je ribben zit te drukken dat je amper lucht krijgt. De kleinste beweging voelt als een echte hele work-out. Dit komt omdat je baarmoeder steeds kleiner wordt en kleine dus steeds hoger in je buik komt te liggen. Hierdoor drukt hij/zij tegen je middenrif aan en heb jij dus steeds meer moeite met ademen. Probeer daarom ook rechtop te zitten, waardoor je longen meer ruimte hebben. Zodra je baby indaalt, wordt het ademenen voor jou steeds makkelijk.

Geen berichten beschikbaar!