moeders onder elkaar

2e trimester

De eerste symptomen dat het tweede trimester is begonnen.

Veel vrouwen vinden het tweede trimester de fijnste (en makkelijkste) fase van de zwangerschap. Niet alleen de zorgen worden (iets) minder, omdat je het eerste trimester hebt overleefd en de kans op een miskraam veel minder is. Maar ook veel kwaaltjes die je ervaarde in het eerste trimester zijn minder geworden of zelfs verdwenen. Ook het idee dat je zwanger bent is misschien eindelijk ingezonken. Dit kan komen doordat je buik eindelijk is gaan groeien en iedereen het ook kan zien dat je zwanger bent of omdat je voor het eerste je kindje hebt gevoeld.

De eerste keer dat ik mijn kindje voelde was al heel vroeg. Wetenschappelijk gezien kon dit eigenlijk niet. Vaak bij de tweede zwangerschap kun je je kindje al vroeg voelen, of eerder dan je eerste zwangerschap. Ik denk omdat je alles dan al een keer eerder hebt meegemaakt en je het herkent. Maar ik voelde mijn dochter aan het eind van het eerste trimester. Ik weet niet meer precies de week, het was in ieder geval voor de 13de week want toen had ik de geslachtsecho. Voor mij voelde het alsof iemand met zijn/haar vinger tegen mijn buikwand aan kietelde. Na (weer) veel gegoogeld te hebben ervaarde meerdere vrouwen het op die manier.

‘Ik ben/ wij zijn zwanger!’

In dit trimester is mogelijk de tijd aangebroken om je omgeving te vertellen dat je/jullie in verwachting zijn. Wij hebben het al heel vroeg verteld aan mijn schoonmoeder en schoonzus. Voornamelijk omdat mijn schoonzus ook zwanger was. Bovendien was mijn schoonmoeder jarig en hadden we geen verjaardagscadeau gekocht. Een geluk bij een ongeluk. Gelukkig werd het nieuws ook als echt als een cadeau ontvangen. Achteraf hadden we allemaal prachtige ideeën om onze zwangerschap bekend te maken. Wil je een leuke en/of unieke manier om het bekend te maken? Lees dan dit artikel.

Je buik groeit! Aan het begin van week 13 is je buik nog minimaal, maar aan het eind van week 27 voelt je buik wel verdriedubbeld. Elke keer als je op de weegschaal staat lijken er wel kilo’s bijgekomen te zijn. Vrouwen komen gemiddeld een halve kilo per week aan.

Zelf begon ik pas een ‘echt’ buikje te krijgen na 20 weken. Voor mijn gevoel zat er natuurlijk al iets na een paar week, maar de buitenwereld kon het pas echt zien na 20 weken. Het viel niet op omdat ik van die heerlijke grote truien aan had. Ik weet nog wel dat ik mijn eindgesprek had (voor afstuderen). – Dit was op 1 maart, en ik was uitgerekend op 21 juni. Even uitrekenen.. Ik was dus 24 weken zwanger – en mijn beoordelaar vroeg wat ik ging doen nu ik officieel afgestudeerd was. Ik vertelde hem dat ik eerst op zwangerschapsverlof ging en daarna wel weer verder zie. Hij keek me in shock aan, want hij het was hem al die keren niet opgevallen. 

Gewichtstoename. In het tweede trimester kom je ongeveer ⅔ aan van de hoeveel dat je gemiddeld mag aankomen. Voor de meeste mensen is dit tussen de 6 en 8 kilo. Je kindje kun je maar de schuld geven van 1 kilo. De rest van dit gewicht bestaat voornamelijk uit: je groeiende baarmoeder, toenemende hoeveelheid vruchtwater, vocht en bloed, de placenta en borstklierweefsel. Je denkt misschien omdat mijn kindje zo veel groeit, je ook voor 2 moet eten. Dit is helaas niet waar, je hebt bovendien maar 300 extra calorieën per dag nodig.

Ik weet niet meer precies hoeveel ik het tweede trimester was aangekomen, maar dat was niet veel. Al mijn kilo’s kwamen in het derde trimester.

Maternity clothes! In dit trimester moet je er toch maar aan gaan geloven; the maternity pants.. Soms is het lastig om als zwangere vrouw leuke kleding te vinden of jouw zwangerschap stijl te combineren met wat je in de kast hebt liggen. Je huidige garderobe zit ondertussen te strak en wat je nog past, past dan weer niet bij de nieuwe zwangerschapskleding. En die grote buik helpt ook niet erg mee. Hier staan een aantal leuke tips voor je nieuwe zwangerschap stijl. 

Tip: Mijn schoonmoeder had me een handig trucje laten zien, zodat ik het aanschaffen van een maternity pants zolang mogelijk kon uitstellen. Doe een elastiekje door het gat waar je knoop doorheen gaat en knoop dit elastiekje weer aan je broek knoop vast. Hierdoor staat je broek wel 24/7 open. Maar ja ik droeg van die grote truien dus niemand die het zag. Bij een leuk shirtje is het wat minder charmant. Wat ik ook wel eens deed was een lang hemd over mijn heupen, waardoor het niet opviel dat mijn broek open stond en ik alsnog een leuk shirt aan kon doen.

Geen berichten beschikbaar!